0

Korábbi írásunkban már meséltünk nektek a Costa 2006-ban létrehozott alapítványáról, mely a kávétermelő országok közösségeit igyekszik segíteni szociális és gazdasági fejlesztésekkel, valamint az ottani fiatalok iskolázásában vállal szerepet. Mostani bejegyzésünkben részletesen is bepillanthattok a szervezet munkájába, a Kolumbiában megvalósult fejlesztéseinken keresztül. Érdemes a termelőterületek életére is figyelmet fordítani, hiszen munkájuk nélkül egyetlen csésze tökéletes kávé sem kerülhetne asztalainkra.

costa_foundation_logo_mono_2_2.jpg

Az alapítvány jelenleg Costa Ricában, Kolumbiában, Etiópiában, Guatemalában, Ugandában és Vietnámban próbálja a közösségek életét támogatni, ezek közül a kolumbiai iskolafejlesztések számítanak a legsikeresebbnek. Egy 2005-ös földrengést követően – mely az ország számos területének infrastruktúráját súlyosan károsította –, az alapítvány munkatársai 2008-ban La Mesaban, 2010-ben pedig Vergara-ban átadott új oktatási központokkal próbáltak részt vállalni a közösségi élet újraindításában.

A projekt első lépcsőjét a La Mesa-ban átadott Anatoli általános iskola jelentette, melynek korszerű – immár szeizmikus megterhelésekkel szemben is ellenálló –, épületében hat tanterem, egy könyvtár, egy tudományos labor, számítógép terem, óvoda, menza, zeneterem, valamint egy térképszoba kapott helyet. Az iskolában 12 oktató, 277 diákkal kezdte meg a munkát. Az átadó idején még láthatóak voltak a korábbi pusztításból visszamaradt romok, különös hangsúlyt teremtve ezzel a beruházás helyiek életére gyakorolt hatásának. A projekt sikerét látva, további támogatók is csatlakoztak az akcióhoz, az Intel például laptopokat biztosított az iskola tanulóinak.

A fejlesztés egyik további elemeként közösségi beruházásban létrejött egy gazdaság is, itt a helyiek a diákok mindennapi étkezéseihez szükséges alapanyagokat termelik meg az iskola menzája számára. A munkákban az iskola tanulói is szerepet vállalhatnak, az idősebbek a zöldségágyásokkal, halfarmokkal, vagy épp szárnyasok gondozásában segédkezhetnek.

20100629044435la esperanza school.jpg

Talán még ennél is jelentősebb az a fejlesztés, amely a La Esperenza általános iskola felépítésével valósult meg Vergara-ban. Az épületek 2005-ben teljesen megsemmisültek, így első lépésben az alapítvány munkatársai a romokat itt is szeizmikusan biztonságos modern épületekkel váltották fel. A következő fontos feladat, a Bogotától 112 kilométerre található vidéki terület esetében az elektromos-, és ivóvízellátás újbóli biztosítása volt. Ezt követően került sor a 2010-es átadóra. Az iskolában hét tanteremben, 15 oktató, 248 diákkal kezdte meg a munkát. Az épületben négy laboratórium, egy menza, valamint egy könyvtár is helyet kapott, míg az udvaron egy új játszóteret is átadtak a Costa munkatársai.

La Mesa-hoz hasonlóan az Intel az itteni diákoknak is laptopokat ajándékozott, a Bogotai Egyetem pedig két állandó körzeti orvossal, felszerelésekkel, valamint gyógyszerekkel segítette a környék egészségügyi rendszerének újraindítását. A hivatalos megnyitón a kolumbiai oktatási miniszter ígéretet tett arra, hogy az alapítványi modellben megvalósuló további iskolák költségeinek 40%-át a a kormányzat átvállalja. A politikus a helyszínen elmondott beszédében kihangsúlyozta, ez egy fontos állomás a békés kolumbiai élet megteremtése felé, hiszen így a régióban élő gyermekek az iskolát választhatják, ahelyett, hogy a területet uraló erőszak és drogok világában merülnének el.

A Costa Alapítványának további projektjeiről a későbbiekben szintén olvashattok a blogon. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása