18
Ötödik alkalommal mérkőznek meg egymással a házi bajnoki címért a Costa magyar baristái, a legjobb kézműves kávékészítőt idén a nagyközönség számára is nyitott versenyen keresi a lánc, július 23-án az Eiffel-téri kávézóban. A mozdulatokra, grammokra és milliliterekre kihegyezett versengésen túl a helyszínen ismeretterjesztő kávés beszélgetés, kóstoltatások és egy közönség zsűris, kávé alapú kreatív ital verseny is várja a fekete szerelmeseit.
Az Év Baristája versenyt (Barista Of the Year) 2006-ban hívta életre a Costa, mely itthon a nyáron ünnepli a 10. kávézójának megnyitását. A minden országban zajló előválogatókból, nemzeti döntőkből és regionális bajnokságokból álló versenysorozat célja, hogy lehetőséget teremtsen az immár 29 országban mintegy 2600 üzlettel rendelkező lánc baristáinak, kollégáinak egymás megismerésére: mind emberi, mind szakmai szempontból. A versenysorozathoz Magyarország 2008-ban csatlakozott.
„Egy egyedülálló éves szakmai rendezvényről van szó, amely lehetőséget teremt, hogy a cégen belül feltérképezhessük, hogy ki milyen szinten tart a kávé kézműves elkészítésében, illetve egyben hatalmas kihívás és lehetőség a munkatársaknak, hogy megmutassák magukat, tapasztalatokat szerezzenek és fejlődjenek. Ami még szintén nagyon fontos: bemutatkozhatunk a kávészerető közönségnek, megmutathatjuk, hogy milyen szakértelmet is kíván valójában egy csésze kézműves kávé elkészítése.” – fogalmazott blogunknak Unyi Bálint, a Costa hazai training managere, akit a versenyről kérdeztünk.
Az Eiffel-téri döntőn a magyarországi kávézók legjobb nyolc baristája vesz részt, a mezőny a cégen belüli elődöntők eredményei alapján állt össze. Ezek során a jelentkezőknek technikai tudásukon kívül elméleti felkészültségükről is számot kellett adniuk, a cég történetén át a kávéval kapcsolatos lényeges területekig bezárólag. A harmadik részt pedig egy személyes beszélgetés jelentette, mely során a jelentkezők szakmáról vallott nézeteire voltak kíváncsiak a rendezők.
A versenyt és a további programokat 13 órakor Gótzy Miklós ügyvezető igazgató nyitja meg, ezt követően egy a beállításokat, időt, mozdulatokat felügyelő technikai zsűri, illetve egy háromtagú érzékszervi zsűri előtt kell helyt állnia az indulóknak, akik az italok állagát, íz jegyeit ellenőrzik. A kötelező versenyszámokat a sztenderd italok elkészítése – espresso, capuccino, caffé latte – valamint egy a zsűri által választott kávéital (mely lehet flat white, corto, vagy a mocha) 8 percen belüli tökéletes megalkotása és szervírozása jelenti.
A sztenderdek bemutatását szünet követi: míg a zsűri dönt az eredményekről a rendezvényre látogatók prémium csokoládékba burkolt friss gyümölcsöket kóstolhatnak a Fruity Magic kitelepülésén, frissen sült péksüteményekből válogathatnak a Delifrance Magyarország jóvoltából, illetve megkóstolhatják, milyen íz élményt jelentenek az Alpro növényi alapú italai (rizs, vagy épp mandulatej) a kávék kísérőiként, valamint megismerkedhetnek a Monin hazai termékeivel is. A kávézás kultúrája, fajták és a Costa iránt érdeklődőket egy rövid előadás és beszélgetés várja ezzel párhuzamosan a kávézó emeletén egy finom Costa kávé mellett.
A rendezvény zárásaként kerül sor a versenyzők által megalkotott speciális kávé alapú kreatív italok bemutatására, melyeknél időkorlát nincs, a megkötések szerint egy espresso-t kötelezően tartalmazniuk kell, a boltokban előállíthatónak kell lenniük, illetve szintén kikötés, hogy a receptúrák nem tartalmazhatnak alkoholt. A kreációkról a közönség zsűriben Oravecz Nóra írónő, Skultéti Ilona a Fruity Magic Magyarország KFT ügyvezetője, Szabó Gábor a Monint forgalmazó Panna Coctail KFT ügyvezetője, valamint Varjasi Farkas Csaba, a Népszabadság munkatársa mond ítéletet az italok minősége, a kreativitás, valamint az előadásmód figyelembe vételével.
A magyarországi döntő győztese nyeri el a jogot, hogy az országot képviselje a Costa bajnokságának európai döntőjében, ahol már az egyes országok legjobbjai mérik össze tudásukat egymással. A páratlan szakmai fejlődési lehetőséget jelentő kihívásra a kiutazás költségeit a cég fizeti, így várhatóan kellően motivált összecsapásokra számíthat mindenki, aki ellátogat az Eiffel-téri kávézóba.
Technikai zsűri tag:
Unyi Bálint a Costa Allee üzletvezetője, a Costa Coffee Hungary training managere
Az érzékszervi zsűri tagjai:
Nagy Bernadett, a Costa Coffee Hungary termékmenedzsere
Molnár Ágnes, a Costa Westend üzletvezetője
Miklós László a Costa Eiffel üzletvezetője