2

1971-ben valami megtörte a borongós angol idő morajlását: ekkor töltötte ki ugyanis első csésze saját kávéját Sergio és Bruno Costa a londoni Newport 9-es száma alatt. A fivérek kicsivel több, mint negyven éve a Mocha Italia nevet választotta saját, egyedi kávékeveréküknek. Azóta sok minden változott. A helyi élelmiszerüzleteknek és delikáteszeknek árult kávéadagokból, Anglia egyik leggyorsabban és legdinamikusabban fejlődő kávéház lánca nőtte ki magát, mely globálisan is sikeres hálózatot épített ki. Azonban a név, és annak népszerűségét megalapozó egyedülálló kávékeverék maradt a régi: egy cseppnyi Olaszország, melyben tökéletes harmóniával párosul a kávé kesernyéssége, édessége és testessége. Ez a Costa története.

gennaro_filt.jpg

Amire érdemes várni

Az első csésze, 1971-ben kitöltött kávé természetesen nem egyik pillanatról a másikra teremtette meg azt a láncot, amelyet több mint 1300 angliai, és 600 nemzetközi üzletével a Costa manapság jelent. A márka története két szempontból is követte az ősi alapszabályt, miszerint vannak olyan dolgok az életben, melyekre érdemes várni, vagy legalább is nem érdemes őket siettetni.

Egyrészt a Mocha Italia kialakítását követően a fivéreknek még hét év kemény munkájába került, hogy megnyissák első saját kávézójukat a londoni Vauxhall Bridge Roadon, 1978-ban, másrészt a kávéjuk egyik jellegzetessége volt és maradt a lassú pörkölési eljárás. Ezzel a hagyományos, ám időigényesebb procedúrával biztosítható, hogy a kávé minél testesebb, aromásabb ízt nyerjen el a későbbiekben. Se a pörkölés menete, se gépek nem változtak az évtizedek során, minden követi az első nap, Sergio által kialakított hagyományait.

fw_ok.jpgA Costa pörkölő üzeme egy 1988-as átköltözést követően jelenleg az eredeti kávézótól nem messze, a Paradise Streeten működik, és bármennyire hihetetlennek hat, de legyen szó a világ bármely országáról, bármely Costa kávézójáról, a lefőzésre kerülő kávé alapanyagaként csak az ott pörkölt kávészemek szolgálhatnak mind a mai napig.

A lánc fejlődésének következő fontos állomását 1999 jelenti, ekkor nyílt meg az első nemzetközi Costa kávézó Dubaiban, az Egyesül Arab Emírségekben. Az ezt követő években a világ több mint 20 további országában nyíltak üzletek: Írországtól Közép-Európa országain át a Földközi-tengeri Máltán és Cipruson keresztül, Afrika, a Közel-Kelet, India és Ázsia országaival bezárólag a világ számos pontján.

Igazi kávé, valódi művészet

A számtalan kávézó és az egyedi keverék azonban mit sem érne, ha a Costa nem fektetne hangsúlyt arra, hogy baristák tekintetében is csak szakmailag magas színvonalú, professzionális munkatársakat alkalmazzon. Az avatatlan szem számára a kávé készítése szempontjából mindegy, hogy az italt ki főzi le, azonban, ha valódi kézműves-kávéélményre vágyunk, a barista (kávépincér, a sommelier adott megfelelője) lesz az a személy, aki az adott csészére szabott ízvilág megteremtéséért felelős. A kávéházi csapat kulcsfigurája, aki technikai ismereteinek és szakmai tudásának hála, életre kelti az alapanyagokat. Persze lehet, hogy a legképzettebb barista, vagy a legjobb kávéfőző gép sem volna elég, ha a kávézókat nem az a közvetlen, mégis udvarias légkör hatná át, ami a fivérek magukkal hozott olasz vendégszeretetéből táplálkozik. Azonban szerencsére a kedvesség szintén egy olyan tradíció a Costánál, amit épp úgy próbálnak átörökíteni generációról-generációra, mint a Mocha Italia receptjét, hiszen a jó kávé nem csupán íz, de érzés és közösség is. 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ragos 2013.01.29. 10:58:56

A focihoz és a kávéfőzéshez mindenki ért- hisszük nagyon sokan- de akkor mit iszunk reggel és napközben amikor kortyolgatjuk az otthon főzött feketét, amit újabban szinte mindig kávénak nevezünk. A minőségi kávé élvezetéhez az első lépés, hogy kávénak nevezzük amit otthon főzünk és iszunk. A történet olvasása után már biztosan megkóstolnám a jó Costa kávét!

costahungary 2013.01.29. 17:39:51

Várunk szeretettel! :)

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása