2

A nekünk küldött kommentjeitekben és leveleitekben többen jeleztétek, hogy szívesen olvasnátok részletesebben a kávéital kínálatunkban szereplő, itthon még kevésbé ismert, mégis érdekes fajtákról: ristretto, corto, flat white, americano és társaik. Épp ezért baristáink segítségével rövid fajtaismertető sorozatba kezdünk, melynek első állomása az intenzív, mégis krémes textúrájú kávék egyik ikonja a Corto, amit ráadásul két speciális változatban is kipróbálhattok kávézóinkban.iam550.jpg

„A Corto eredeti nevén Cortado egy spanyol eredetű kávéital. Spanyolországban „Tallat” néven ismerik, Katalóniában, Portugáliában „Pingo” vagy „Garoto”, Franciaországban pedig „Noisette”néven tudjuk megrendelni.”  - meséli a fajtáról Hámori Tibor, a Costa baristája, akit a csapaton belül a kreatív kávéalkotásairól és művészi latte artjairól ismer mindenki.

Az ital hódítóútja nem állt meg az óvilágban, spanyol közvetítéssel egészen Amerikáig jutott, ahol szintén hamar sikert aratott. Abban az esetben, ha a sors épp Latin-Amerika, vagy Kuba tájaira sodorna minket, akkor az italt a „Cortadito” név alatt lehet arrafelé kipróbálni.

Ahogy Tibitől megtudtuk, a fajta különleges aromáinak oka abban keresendő, hogy nem eszpresszó alapú, hanem ristretto-ból készítik, ami egy intenzívebb ízű és krémesebb textúrájú ital, mint a hagyományos eszpresszó kávé:  – „Ugyanannyi őrölt kávét tartalmaz, mint egy eszpresszó, csupán kevesebb vízzel készítik, ettől válik igazán zamatossá és képesé arra, hogy még inkább kihozza a pörkölés aromáját.”.

Az italnak két fontos összetevője van a kávé és a tej, ezek aránya határozza meg a Cortot. Általában 1:2 arányban készítik el, tehát egy adag kávéhoz két adag gőzölt tejet adnak, amin maximum 5 mm tejhab van (ezért tökéletes a latte arthoz). A kávé intenzív íze és a tej selymes állaga tökéletes párosítás, jól kiegészítik egymást. Így kapjuk meg a tökéletes ízvilágot minden egyes Classic Corto-ban. Ehhez a változathoz baristánk javaslata szerint egyébként tökéletes süteménypárosítás lehet szezonális kínálatunkból a szilvás pite, már ha valaki a csésze feketéje mellé valami tartalmas, édes kíséretet szeretne elfogyasztani.

3cortokicsi.jpg

A Costánál általában a kínálat folyamatos fejlesztésére törekszünk, ezzel is próbáljuk biztosítani, hogy időről-időre újabb gasztronómiai érdekességgel tudjunk benneteket meglepni. Nem volt ez másként a Corto esetében sem, ahol az ital klasszikus változata mellett a Costa kávézóiban két speciális változatot is kipróbálhattok: „A Costá-ban továbbgondoltuk ezt a különleges italt és megalkottunk mellé két olyan változatot, ami ezelőtt sehol nem létezett. Gondolván azokra, akik nem szeretik a tejes kávés italokat és azokra, akiknek Classic Corto nem elég édes. Így született meg a Black (fekete) Corto, amely nem tartalmaz tejet, viszont tripla mennyiségű őrölt kávéból készül, és tökéletes választás azoknak, akik Feketén szeretik a kávét és egy, az eszpresszón túlmutató élményre vágynak.” – meséli Tibi. A Black Corto-hoz egyébként határozottan csokis, markáns íz illik kísérőként, ezért egy tripla csokis muffin igazi megkoronázása lehet ennek a kávéházi élménynek.

Utolsó változatként, a Mocha Corto pedig egy olyan ital, ami az édesebb ízeket kedvelőket szólítja meg. Alapja ugyanaz, mint Classic Corto-nak, csupán tej helyett forró csokival készítik el nektek baristáink. Aki a Mocha Corto mellé keresne sütemény kiegészítést, Tibi szerint nem érdemes túlbonyolítania a koncepciót: „egy finom brownie tejszínhabbal és csoki szósszal felteszi az i-re a pontot.”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika Ható 2013.02.03. 15:16:25

Imádom a kávét és különlegességeket szivesen megkóstolom!

costahungary 2013.02.04. 13:06:37

@Erika Ható: Kedves Erika! Akkor nyugodtan térj be hozzánk egy csészére, a Corton kívül még számtalan érdekességgel szolgálhatunk, esetleg próbáld ki a Flat White-unkat, vagy az általad kedvelt kávékat a felhozatalunkban szereplő mandula-,zab-, vagy rizstejekkel, sokat változtatnak egy-egy ital karakterén. Várunk szeretettel! A Costa csapata.

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása