03
A téli körte nem véletlenül kapta a nevét. A későn érő gyümölcs akár áprilisig is tárolható, valódi intenzív zamatát pedig a téli hónapok alatt nyeri el, így karakteres alapanyaga lehet konyhánknak a következő időszakban. Mostani egyszerű és kreatív előétel receptünkben kávéval kombinálva mutatjuk be, ahol a körte alapvetően édes, szemcsésen lágy, néha kissé birses hangulata megfelelő kontrasztot alkot a presszó intenzív, erős és aromás világával.
Hozzávalók
2 darab körte
1 dl erős presszó kávé
1 baguette
20 dkg brie sajt
4 dkg vaj
½ evőkanál kristálycukor
8dkg dió
10 dkg saláta
1 darab édeskömény gumó
Salátaöntet
1 evőkanál Dijon-i mustár
2 evőkanál alma- vagy körtelé
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, bors
Elkészítés
A körtéket kettévágjuk, a magházukat kivájjuk, ráöntjük a kávét és körülbelül egy órán át állni hagyjuk. A 170 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk a dióbelet (körülbelül 10 perc), majd apró darabokra felaprítjuk.
A sütő hőmérsékletét 180 fokra emeljük.
A sajtot és a baugettet vékony szeletekre vágjuk, minden szelet kenyérre egy lap sajtot helyezünk. A sajtos baugettjeinket 10 percre a sütőbe tesszük.
A salátaöntet elemeit értelemszerűen összekeverjük, majd a megtisztított, vékony szeletekre vágott édesköményt hozzákeverjük. Az öntetet hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett, majd felcsíkozott salátához.
A kávéval pácolt körtéink karamellizálásához egy serpenyőben vajat forrósítunk fel, hozzáadjuk a cukrot, majd várunk, míg a massza aranyszínű, folyékony állapotúvá nem válik. A körtéket beleforgatjuk a karamellbe, majd közepes hőmérsékleten, mindkét oldalukat megsütjük.
Tálalásnál a salátát elrendezzük, aprított dióval megszórjuk, a sült sajtos baugetteket feltornyozzuk, a körtéket melléhelyezzük. A maradék karamellel nyugodtan locsoljuk meg a körtéink tetejét.