0

A téli körte nem véletlenül kapta a nevét. A későn érő gyümölcs akár áprilisig is tárolható, valódi intenzív zamatát pedig a téli hónapok alatt nyeri el, így karakteres alapanyaga lehet konyhánknak a következő időszakban. Mostani egyszerű és kreatív előétel receptünkben kávéval kombinálva mutatjuk be, ahol a körte alapvetően édes, szemcsésen lágy, néha kissé birses hangulata megfelelő kontrasztot alkot a presszó intenzív, erős és aromás világával.parjo.jpg

Hozzávalók

2 darab körte

1 dl erős presszó kávé

1 baguette

20 dkg brie sajt

4 dkg vaj

½ evőkanál kristálycukor

8dkg dió

10 dkg saláta

1 darab édeskömény gumó

 

Salátaöntet

1 evőkanál Dijon-i mustár

2 evőkanál alma- vagy körtelé

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál citromlé

só, bors

 

Elkészítés

A körtéket kettévágjuk, a magházukat kivájjuk, ráöntjük a kávét és körülbelül egy órán át állni hagyjuk. A 170 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk a dióbelet (körülbelül 10 perc), majd apró darabokra felaprítjuk.

A sütő hőmérsékletét 180 fokra emeljük.

A sajtot és a baugettet vékony szeletekre vágjuk, minden szelet kenyérre egy lap sajtot helyezünk. A sajtos baugettjeinket 10 percre a sütőbe tesszük.

A salátaöntet elemeit értelemszerűen összekeverjük, majd a megtisztított, vékony szeletekre vágott édesköményt hozzákeverjük. Az öntetet hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett, majd felcsíkozott salátához.

A kávéval pácolt körtéink karamellizálásához egy serpenyőben vajat forrósítunk fel, hozzáadjuk a cukrot, majd várunk, míg a massza aranyszínű, folyékony állapotúvá nem válik. A körtéket beleforgatjuk a karamellbe, majd közepes hőmérsékleten, mindkét oldalukat megsütjük.

Tálalásnál a salátát elrendezzük, aprított dióval megszórjuk, a sült sajtos baugetteket feltornyozzuk, a körtéket melléhelyezzük. A maradék karamellel nyugodtan locsoljuk meg a körtéink tetejét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása