1

A Costánál tisztában vagyunk azzal, hogy a naponta elkészített milliónyi csésze kávé elképzelhetetlen volna azoknak a termelői közösségeknek a munkája nélkül, ahonnét a cég folyamatosan szállít működése során. Épp ezért próbáljuk nemzetközi szinten az adott területek lakosságának életminőségét javítani, részt vállalunk a környezet megőrzésében helyi és globális szinten egyaránt. Részt veszünk az Esőerdő Szövetség minősítési programjában, illetve folyamatosan környezetbarát megoldások fejlesztésére törekszünk csomagolások és eszközök tekintetében. A 2006-ban létrehozott Costa Alapítványunkkal pedig a közösségek fiataljainak tanulási lehetőségeit is próbáljuk bővíteni.

550foto.jpg

Alapítványunk céljai közé tartozik a kávétermelő térségek (Costa Ricában, Kolumbiában, Etiópiában, Guatemalában, Ugandában és Vietnámban) és közösségek életében jelenlévő szegénység visszaszorításáért folytatott küzdelem, valamint az érintett területek esetében az oktatási és egészségügyi ellátórendszerek fejlesztése. Az évek során számos megvalósult szociális és gazdasági jóléti beruházáson túl, 22 iskola építési beruházását finanszíroztuk, hozzájárulva ezzel több ezer gyermek életkörülményeinek javulásához. A megvalósult fejélesztésekről angol nyelven ezen az oldalon tudtok olvasni, az anyagokat várhatóan fordításban is olvashatjátok később a blogon.

A Costa Coffee elkötelezett résztvevője a Rainforest Alliance programjának is, beszerzett kávészemeinek 100%-a minősített, ökológiailag fenntartható farmokról származik.

„A programban való részvétel is nagyon fontos, de az ökológiai tudatosság szempontjából, talán még ennél is fontosabb, hogy a kávéházak egyik legfontosabb, mindennapos eszköze esetében is teljesen környezetbarát megoldást fejlesztettek ki a cégnél.” – Ezt már Nagy Bernadett, a Costa Coffee Hungary termékmenedzsere meséli, mikor a speciálisan kialakított, elvitelre szánt papírpoharakról kérdezzük.

A Costa egyedi tervezésű, hő bordákkal ellátott poharai ugyanis nem kőolajszármazékok és festékek felhasználásával (műanyagok) készülnek, hanem teljes mértékben megújuló növényi származékokból és rostokból – „Épp ezért az is nyugodtan élvezheti a Costa kávéit eldobható pohárban, aki mindenképpen szem előtt szeretné tartani bolygónk jövőjét is.” – meséli Bernadett.

A poharak speciálisan kialakított, kettős fala több funkciót is ellát. Egyrészt a bordákkal meggátolja, hogy a forró ital megégesse a kezünket a vásárlást követően, másrészt szobahőmérsékleten még további két-három órán át melegen tartja az italunkat.

Magyarország esetében a Costa joghurtos pohárkái is a környezettudatosság jegyében készülnek, a tárolóedények komposztálhatóak, lebomlanak, alapanyagukat pedig a kukorica adja. Tervben volt még a salátástálak cseréje is, de itt a zöld megoldás még várat magára – „Sajnos itthon az ökológiailag tudatos csomagolóanyagok felhasználása még gyerekcipőben jár, így az ilyen anyagok beszerzése sok esetben irreálisan drága jelenleg. Felesleges volna a salátástálak lecserélése, hiszen az így jelentősen megugró árak miatt a saláták forgalma feltételezhetően szinte a nullára esne vissza.” – foglalja össze a dilemmát a Costa termékmenedzsere.

Ettől függetlenül a Costánál nem hagyunk fel a megvalósítható alternatívák keresésével, hiszen a bolygó megőrzése, a környezeti egyensúly fenntartása kiemelt fontosságú számunkra. A kávécserjék globális éghajlatváltozás miatti fokozott veszélyeztetettségét szemlélve talán érthető is, hogy miért. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ragos 2013.02.09. 12:47:23

Kedves Nagy Bernadett! Hova kerül a kávéfőzés egyetlen mellékterméke a kávézacc?

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása