0

A kávét élettani szempontból hosszú ideig igen vegyes megítélés vette körül. Bár élénkítő hatását általában mindenki elismerte, sokan alvászavarok jelenségeit, vagy épp keringési rendellenességek kialakulásának kockázatát kapcsolták az ital fogyasztásához. Az utóbbi idők kutatási eredményei azonban egészen más képet alkotnak a kávé valódi hatásairól: a rendszeres, és mértékletes kávéfogyasztás segíthet csökkenteni olyan betegségek kialakulási esélyeit, mint a máj- és vastagbélrák, a Parkinson-, vagy az Alzheimer-kór, miközben jelentős mennyiségű antioxidánst is tartalmaz.

cf-16-c.jpg

Hosszú éveken keresztül a kávéval foglalkozó írások általában az ital negatívumaival foglalkoztak, míg a pozitívumokról viszonylag kevés beszámoló született. A kávéban rejlő koffein 12 órán át fejt ki hatást a szervezetre, növeli a pulzusszámot, illetve a vérnyomást (1-3 óra alatt mintegy 10-15%-al), vízhajtó hatású (mivel tágítja a vese ereket), így a túlzott fogyasztás esetében senkinek sem kell csodálkoznia, ha kellemetlen jelenségek lépnek fel. Extrém esetekben akár alvászavarról, dehidratációról, vagy szív- és érrendszeri problémákról is beszélhetünk. Szintén túlzott fogyasztás esetén, az italban található csersavak okozhatnak gyomorpanaszokat is.

Azonban, ha az átlagos és normális fogyasztás hatásait vesszük szemügyre (egy egészséges felnőtt esetében ez napi 1-3, vagy 3-5 csésze körül alakul), akkor máris igen eltérő képpel szembesülünk. Az újabb kutatások szerint, a rendszeres kávéfogyasztóknak például jobb esélyeik vannak olyan betegségek elkerülésére, a már említett Alzheimer- és Parkinson-kór, vagy a 2-es típusú cukorbetegség. 2009-es kutatási eredmények szerint, a masszív kávéfogyasztó férfiak esetében szintén alacsonyabb a prosztata-rák kialakulásának kockázata, középkorúak esetében pedig a kávézás az elmezavar esetleges későbbi felbukkanásának esélyeit is csökkentheti. A pozitívumok alól a nők sem jelentenek kivételt, kimutatások szerint a rendszeresen kávézók esetében is alacsonyabb a betegségek miatti halálozások aránya.

Mivel mindez olyan esetekben is megfigyelhető volt, amikor koffein-mentes kávéfogyasztók voltak a vizsgálat alanyai, a kutatók a hatást a koffein jelenlététől függetlennek gondolják. A vegyületnek a kávék, vagy teák esetében pusztán az éberség fokozásában tulajdonítanak jelentőséget. A hatást a kávéban jelen lévő antioxidánsoknak tulajdonítják, melyek ugyan a gyümölcsök, vagy zöldségek esetében nagyobb koncentrációban vannak jelen, azonban ezekből napi szinten kevesebbet fogyasztunk, mint általában a kávéból. Az italban a polifenolok és feoidok két típusa van jelen, egyébként ezek a vegyületek a vörösborból, vagy a csokoládéból is szervezetünkbe kerülhetnek.

COSTA008web.jpg

A koffeines italok olyan növényi részeket tartalmazó alapanyagokból készíthetőek, melyek a klorogénsavhoz kötve tartalmazzák a hatóanyagot. A klorogénsavhoz kötött koffein aránya azért fontos a kávék tekintetében, mivel a jó minőségű fajtáknál előírás, hogy a koffeintartalom 1-1,5% között legyen. A le nem bomlott klorogénsav ugyanis ingerli a gyomor nyálkahártyáját, amely így a kisebb koffeintartalmú kávék esetében fokozottan lesz jelen (koffeinmentes kávék esetében, mivel a vegyületet utólag vonják ki a főzetből nem áll fenn ilyen kockázati tényező, ha az alapanyag megfelelő minőségű volt). Ebből a szempontból az arabica kávéfajták általában 0,8 és 1,2% közötti klorogénsav tartalommal rendelkeznek, míg a robusta fajtákban ez mintegy 4%. A szervezet a koffeint a májban található citokróm enzim segítségével bontja le, a hatás gyorsasága ennek intenzitásától is függ tehát.

A kávé hatóanyagainak vizsgálata mind a mai napig tart, számos alkotóelem esetében kérdéses még a kutatók számára a pontos szervezetre gyakorolt hatás. Abban az esetben, ha valamilyen betegségben szenvedünk, az alkotóelemek fent felsorolt hatása teljesen másként érvényesülhet szervezetünkben. Ilyen esetben tanácsos a fogyasztás kapcsán kikérnünk kezelőorvosunk véleményét, különösen igaz ez olyan betegségcsoportok tekintetében, mint a szív- és érrendszeri betegségek.

Ettől függetlenül a most felsorolt kutatások tükrében – mértékletes és rendszeres fogyasztás esetén – érdemes újragondolnunk nézeteinket a kávé egészségről kifejtett hatásairól, hiszen kedvenc feketénk nem csak élénkít, hanem az elterjedt negatív legendákkal szemben, tényleges pozitív hatásokkal bír.

Forrás: origo, index, cnn.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása