2

Kistestvérrel, gyerekkel kávézóba járni összetett élmény és egyben kihívás is. Ki ne szeretne egy csésze valami és egy sütemény mellett egy kis időt közösen eltölteni, nyugodtan beszélgetni, nevetni egy kicsit. A feladat nehézsége ebben az esetben a már említett ideális csésze „valami” és „a sütemény” megtalálásában rejlik, hiszen a pult előtt kisgyerekeknél csak a gyakorló szülők, vagy nagytestvérek tudnak tanácstalanabbak lenni. „Mi az, amit meg bírsz enni?” ,„Mit szeretnél – vajon egyáltalán kaphat ilyet?”, „Mit csináljak, hogy ne borítsa magára?”, „Mit lehet itt egyáltalán gyereknek venni?” és társaik. A Costablog ajánlója következik kisgyerekes kávéház látogatóknak, nekik való, finom és praktikus süteményekről, italokról, kiegészítőkről, valamint tavaszi-nyári különlegességekről.

photo.jpg

Kisgyermekes kávéházi barangolásunkat kezdjük talán az italokkal, ott is egy népszerű félreértés tisztázásával. A Costa kevés termékét lengi körül annyi találgatás, népi-mondai kereteken belül megalkotott receptúra, mint a Babycinot. A kávézókban dolgozó baristáink szerint, általában kevés vendég tudja, hogy pontosan mi is ez az ital, azonban nagyon ritkán kérdeznek rá ettől függetlenül a pontos összetételére. A cappuccino-t megidéző „cino”, a hasonló kinézet, valamint a csábító tény, hogy ez a Costa legolcsóbb terméke (180 forint) sokakat téves következtetésekhez, majd a vásárlást követően szomorú belátásokhoz vezet. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy ihatnak a cappuccino-nál olcsóbban egy „minicappuccino-t”, pedig szó sincs erről.

– Ez az ital a gyerekeknek készül, akik szeretnék utánozni az anyukájukat, vagy az apukájukat a kávézóban. Az ő körükben nagyon népszerű ez az ital, hiszen külsőre tényleg olyan, mint egy cappuccino: gőzölt tej és tejhab alkotja, a teteje pedig ennek is csoki porral szórjuk meg – meséli Schreiber Nikolett barista maestro, akit a kisgyereknek is nyugodtan adható süteményekről és italokról faggattunk.

A Babycino tehát semennyi kávét, vagy koffeint nem tartalmaz, ami a kisgyerekes szülőknek jó hír – a gyerekek teljesen egészséges módon köthetik le magukat, utánozhatják a felnőtteket –, a „minicappuccino” teória híveinek már kevésbé. A csésze szélére helyezett két pillecukor, ami szintén az ital szériatartozéka, azonban talán még őket is megvigasztalja valamennyire. Legalább is Niki szerint, a forró tejben feloldva tényleg nagyon finom.

A Babycino egyébként ugyanúgy valódi, 100%-ban friss, az etyeki gazdaságból származó tejjel készítik, mint a Costa összes többi italát (erről itt olvashattok részleteket), de természetesen lehet hozzá ízesítést is kérni: karamellás, vaníliás, vagy épp szedres változatban is nagyon finom, baristánk bevallása szerint. Niki szerint, akár a felnőtt kísérők is tehetnek – immár tudatos – próbát az itallal: Ők is bátran megpróbálhatják az ízesített gőzölt tejet, teljesen természetes alapanyagból készül, egy süti vagy egy kávé mellé pedig határozottan jól esik, ha éppen olyan hangulatban vagyunk.

Továbbra is az italoknál időzve, pár mondat erejéig érdemes kitérni a gyermekeknek kért koffeinmentes kávé kérdésére is. Az utóbbi időben egyre több szülő vásárol gyermekeinek a kávézókban koffeinmentes kávét, aminek a hátterében talán az a vélekedés húzódhat meg, hogy a „mentes” kávéban nincs koffein, csak a kávé íze van jelen a csészékben. A valóság kedvéért itt fontos elmondani, hogy ez nincs így. A koffein kivonását követően még mindig jelen van valamennyi a mentes italban is, bár valóban igen csekély mennyiség. Azonban, ha tényleg nem szeretnénk koffeint adni gyermekeinknek, érdemes más italt választanunk.

children_filt.jpg

A már említett Babycino-n kívül jó választás lehet a forró csoki, amit igény szerint szederrel, eperrel, naranccsal, vagy pörköltmogyoróval ízesíthetünk. A szezonális italok közül (ha egyszer tényleg véget ér a mostani hideg és szürke utótél) szóba kerülhetnek még a coolerek is – ezek a gyümölcsös italok hasonlóak, mint a shake-ek –, a kávézókban epres, dupla csokis, vaníliás, valamint tejszínhabos változatokban érhetjük el őket, létezik továbbá egy mangós variáció is, ebben azonban nincs tej, csak gyümölcspüré és jégkása. Az italokat egyébként érdemes helyben fogyasztás esetén is papírpohárban kikérni a gyerekeknek: jobban hasonlít az amerikai filmek hangulatához, nem mellékesen sokkal nehezebb belőlük kilötyögtetni az italokat. További segítséget jelenthet a szívószál, valamint az italok tetejét lezáró tejszínhab is. Ez egyébként szintén természetes tejszínből készül szifonban, így ha valaki kíváncsi, hogy miben más a valódi tejszínhab, mint a növényi rostokból kialakított mesterséges, flakonos változat, egyébként is érdemes rendelnie egy pohárral.

Italfronton talán nem is maradt ki más érdekesség, mint a teák, a Costa kávézóiban filteres változatban rooibos, earl grey, english breakfast, gyümölcs, citromos és zöld teák kaphatóak, valamint van chai latte, ami egy indiai tejes teakülönlegesség – ez az ital erősebb fűszereket tartalmaz, mint például a szegfűszeg, a fahéj, vagy a kardamom – meséli Niki –, de nagyon finom, főleg tejszínhabbal.

A sütemény választás gyerekek esetében egy nehezebb kérdés. Nagyon sok múlik természetesen azon, hogy hány éves, akinek választani szeretnénk. A nehézséget az jelentheti, hogy a tortaszeletek általában túl nagyok, a gyerekek sokszor nem birkóznak meg velük, vagy teljesen összekenik magukat és a ruhájukat. Amennyiben valóban olyan édességet keresünk, amit könnyen megehetnek gyerekek is, akkor Niki szerint válasszuk a linzereket. Könnyen boldogulnak velük és nem is annyira hatalmasak.

Ebből a szempontból hasonlóan jó választás lehet a csokis-diós brownie, bár fontos itt is szem előtt tartani, hogy a kis kockának tűnő sütemény rengeteg csokoládét tartalmaz és nagyon laktató. Előfordulhat, hogy végül szintén közös süteményezés keretében tűnik csak el a tányérról. Illetve praktikus és finom választás lehet még bármelyik muffin is: nem ragadnak, könnyen törhetnek le róluk kis darabokat és finomak. Persze, amennyiben nem bánjuk, ha gyermekünk esetleg kicsit maszatosabb lesz, illetve mi is szívesen ennénk egy kis süteményt, egyből új színezetet kapnak az előbb elvetett tortaszeletek is: bármelyiket nyugodtan megfelezhetjük (Eszterházy, Erdei gyümölcsös, stb.).

A legfontosabban tehát: a szívószál és papírpohár sosem árthat, a tejszínhabból sohasem lehet túl sok, a Babycino-tól nem leszünk olcsón kicsit éberebbek, de a gyerekeknek egy finom tejhabos különlegesség lehet. Süteményt pedig próbáljunk praktikusan választani, vagy nagy tortázáshoz vigyünk „játszós” ruhát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2013.04.08. 12:33:52

Mi nem nagyon járunk kávézóba, mióta jó kis gépeket ehet vásárolni. Most egy ilyen compact gépre fáj a fogam mióta láttam és kipróbáltam: redir.ec/compactkave

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása