27
Rengeteg vendég, számtalan kitöltött kávé, oldott hangulat, koffeintől remegő kezek, tökéletes rozetták és elképesztő kreatív kávék vártak mindenkit, aki ellátogatott a Costa idei Év Baristája versenyére. A kötelező italok versenyszámában végül Akócs Levente barista maestro hozta el az első helyet, így ő képviselheti az országot augusztus 14-én, Rigában, a lánc Európai Bajnokságán. Az egyéni receptúrák esetében a zsűri Nemcsok Rebeka kardamom kivonatos, borsos-étcsokoládés kávés italát találta a legjobbnak. A blog a versenyt követően őket, illetve a két kategória további dobogósait faggatta.
Már jóval a 13 órás kezdés előtt szállingóztak az érdeklődők a Costa első, nagyközönség számára is nyitott bajnokságára, ahol is az elődöntőkben indulási jogot szerzett nyolc döntős mérkőzött meg a 2006-óta létező versenysorozat (Barista Of the Year) hazai bajnoki címéért. Az Eiffel-téri kávézó emeletét végig teltházon megszállva tartó kávéfanatikusok előtt a baristáknak egy két perces bemutatkozást követően egy tökéletes espresso-t, capuccino-t,valamint caffé latte-t, illetve a zsűri által véletlenszerűen kiválasztott további italt (ami lehetett flat white, corto, vagy mocha) kellett 8 perc alatt szervírozniuk. A maximális pontszám elnyeréséhez, mozdulatoknak, grammoknak, másodperceknek, kommunikációnak, vagy épp a mosolynak egyaránt a nagykönyv szerintinek kellett lenniük.
A közönség előtt tartott bemutató nem csak a látvány szempontjából volt fontos, lehetőséget teremtett a fiatal kávés szakembereknek, hogy pillantások kereszttüzében, nagy nyomás alatt teszteljék le tudásukat – az egy-egy versenyzőnél felbukkanó drukk ennek hasznát igazolta is.
A látottak alapján a zsűri a következőképpen alakította ki a kötelező versenyszám 2013-as eredményét, a dobogósok a serlegeken és okleveleken túl a Panna Cocktail Kft. (Monin), a G.I.F.T. Kft. (Dilmah) és az FOODNET Kft. (Alpro) ajándékaival gazdagodtak:
8. Czuprák Diána, Costa Nyíregyháza
7. Schubert Szabolcs, Costa Budaörs
6. Magosi Judit, Costa Budaörs
5. Salamon Anikó, Costa Allee
4. Veréb Anita, Costa Skycourt
3. Békefi Júlia, Costa Westend
2. Nemcsok Rebeka, Costa Allee
1. Akócs Levente, Costa KÖKI
(A rendezvény facebook galériáját itt találjátok)
Az eredmények tükrében a Costát legközelebb az Európai Bajnokságon képviselő Akócs Levente számára nem ismeretlen a versenyek hangulata, tavaly szintén BOY induló volt, idén pedig a nyílt országos bajnokságon is megmérette magát a lánc színeiben. Épp ezért, ahogy az eredményhirdetés után a blognak elmondta, a boldogságba egy kis félem is vegyül: „Boldogan és talán félig félve tekintek a mostani eredményre, hiszen nagy küldetés lesz Litvánia, de nagyon azért természetesen nem aggódok. Nagy hiányosságok nincsenek az eddigi felkészülésem kapcsán és majdnem három hét áll rendelkezésemre a gyakorláshoz mielőtt kiutazok. Nagy reményekkel állunk neki, aztán reméljük, hogy minél jobb eredménnyel térünk vissza.”.
A kreatív italok mezőnyében Levente végül lemaradt a dobogóról, azonban bevallása szerint a sztenderd verseny első helye bőven kárpótlást jelent mindenért: „Egyaránt készültem a kreatív és a sztenderd versenyszámokra is, nagyon szerettem volna dobogós eredményt elérni mind a kettőben, az hogy ez a kreatív italnál nem sikerült, végül is nem akkora fájdalom. Annak már nagyon örültem, hogy sikerült bekerülni a legjobb háromba, az pedig végképp elmondhatatlan öröm, hogy idén végül én szereztem meg a bajnoki címet.”.
Igazi meglepetést jelentett az eredmények tükrében Nemcsok Rebeka teljesítménye, hiszen a fiatal versenyző nem csak a kötelező versenyszám második helyét, de a kreatív kávés italok külön versenyének első helyét is megszerezte: „Az első verseny volt, ahol elindultam. Nagyon meglepődtem az eredményeken, a kreatív italverseny eredménye pedig végképp meglepett, féltem tőle, hogy a zsűrinek talán sok lesz ez a markáns borsos íz, de úgy tűnik, hogy mindenkinek átjött és megértették a koncepciót, amit az itallal a Mocha Italiaból szerettem volna kihozni. A második hely a sztenderdek között szintén meglepett. Nagyon sokat készültem erre a versenyre, nagyon örülök, hogy ez a megmérettetés ilyen jól sikerült. Úgy érzem, hogy kaptam egy olyan visszajelzést, hogy a munkámat tényleg elismerik, látják hol tartok.”.
A borsos-étcsokis kávékompozíció elsőre talán merész összeállítása – ami a zsűri kóstolása után egy szerviz kocsira került, hogy onnét végül barátok, baristák és lelkes sajtómunkások prédájává váljon – egyébként kiterjedt közönségsikert könyvelhetett el: „A Kreatív italom alapját egy cortissimo adta, ez egy három ristretto-ból álló alap (ez adja egyébként a flat white-unk karakterét is), karakteres, nagyon erőteljes ízű kávé, inkább a keverékünk csokis ízjegyei köszönnek vissza benne. Ehhez adtam egy blenderben jégkockákat, egy csepp kardamom kivonatot, rózsaborsot és fekte borsot. Egy kis mogyorótejjel felöntöttem, összeblendeltem, így alakult ki egy hideg ital, amit végül rátöltöttem egy nagyon sűrű étcsoki szószra. Mivel az étcsoki sűrű volt, nem keveredett el az italban, így az édességet végül mindenki tetszése szerint állíthatta be.”.
A kötelező verseny harmadik helyén a tavalyi BOY elődöntőjéig jutó Békefi Júlia végzett, aki elmondása szerint maga is meglepődött a kétszeresen is sikeres szereplésén (Júlia a kreatív italverseny harmadik helyét is elhozta idén): „Tavaly is elindultam a BOY-on de akkor sajnos még az elődöntőben kiestem. Az üzletvezetőm és a kollégák mondogatták, hogy idén biztosan dobogóra kerülők, de én mondtam, hogy azért nagyon ne bízzák el magukat, majd lesz, ahogy lesz.”. A kreatív kávék mezőnyében egy gyömbéres-vaníliás itallal készült a Westend fiatal munkatársa, ami letisztultsága okán végül a zsűrit is megnyerte magának: „Egy gyömbéres-vaníliás espresso kávéval készültünk a versenyre, a tetején tejszínhabbal, amit később vaníliás-gyömbéres compana-nak kereszteltünk. Friss gyömbért törtem össze mozsárban és egy pár csepp került végül az ital aljába, egy kis vanília sziruppal, erre engedtem rá a kávét. Ezt egy vaníliával ízesített tejszínhab zárta, amire Afrikai vanília rudat őröltem. A terv az volt, hogy a gyömbér karakteres ízét próbáltam meglágyítani a vaníliával, úgy látszik működött.”.
A kreatív italok dobogójának második helyét Schubert Szabolcs érdemelte ki egy Costa klasszikus gyümölcsös újragondolásával: „Főként azt szerettem volna elérni, hogy egy egyszerű, finom, kávézón belül elkészíthető italt alkossak meg. A mostani cseresznyés kampányból kiindulva arra gondoltam, hogy ez lehetne szintén valami gyümölcsös – kedvenc Costa italom, a Classic Corto esetében is mindig ezeket az ízjegyeket véltem felfedezni. Hogy ne csak a tömény gyümölcs íz legyen jelen, az édességet méz hozzáadásával akartam kiemelni. Így lett az ital mézes-málnás. Reméltem, hogy a receptúrában a savasságot megfelelően ellensúlyozni fogja a méz.” .
A megmérettetés tehát már az európai fordulóval, augusztus 14-én Litvániában folytatódik, akit érdekelnek az ottani fejlemények, ne felejtse el nyomon követni a blogot és facebook csatornánkat.