0

Akócs Levente barista maestro, a KÖKI kávézójának üzletvezető-helyettese nyerte meg a Costa Coffee hazai Év Baristája (Barista Of the Year) verseny első helyét, ezzel a jogot, hogy a rigai európai fordulón képviselje az országot a lánc versenysorozatában. A fiatal kávés szakember a döntő óta intenzív tréninggel készül a lettországi fordulóra, ennek menetéről, kreatív italáról és egy versenyhelyzet emberi kihívásairól beszélgettünk vele a blogon.

costa2-7657.jpg

Cb.: Túl vagy a hazai versenyfordulókon, hivatalosan is te vagy a Costa 2013-as csapatának legjobb kézműves kávékészítője. Augusztus 14-én következik Riga az európai fordulóval. Hogy zajlik a felkészülés?

A.L.: Egy nap pihenőm volt a keddi verseny után, ezt követően csütörtöktől megkezdtük a felkészülést a Táblás utcai centrumunkban Unyi Bálint training managerrel. Első lépésben áttanulmányoztuk az európai forduló versenyszabályzatát, mert pár elemében eltér az országos bajnokságétól.

Cb.: Milyen eltérések vannak?

A.L.: Az időkorlát és az elkészítendő italok mennyisége között vannak különbségek. Az itthoni döntőben 8 perc állt rendelkezésre a versenyitalok elkészítésére, két perc a bemutatkozásra, Rigában 30 percünk lesz, de ebbe beletartozik előzetesen a kávégép őrlőjének és adagolójának precíz beállítása, méréssel együtt. Ezt követően szintén négy sztenderd italt kell elkészítenünk – hasonlóképpen a hazai döntőhöz a negyediket a zsűri választja ki helyben a meleg ital palettáról –, de itt már mindegyik fajtából kettőt kell szervíroznunk. A versenykiírás átnézést követően pedig elkezdtük a sztenderd italok versenyszerű elkészítésének gyakorlását.

Cb.: Ez azt jelenti, hogy munka után pihentető gyakorlással zárod a napjaidat?

A.L.: Ez változó. Van, amikor reggel munka előtt gyakorlok és van, amikor tényleg utána. De mielőtt még azt gondolná valaki, hogy agyonhajtanak a boltban ez nincs így, mindenki nagyon megértő a csapatban és sokat segítenek, abszolút nem hátráltatja semmi a felkészülésemet.

Cb.: Ugyanazzal a kreatív itallal készülsz az európai fordulóra, mint a hazai döntőre?

costa2-8221_1.jpgA.L.: Igen, bár a receptúra az arányok tekintetében átesett egy kis módosításon. Ez az alapanyagokat nem érintette, maradt a körtés espresso-s alap, amit egy kakukkfüves-citromos-vaníliás hab tesz teljessé.

Cb.: Mit szólsz, hogy a balti államok egyikében lesz az idei döntő?

A.L.: Őszintén megvallva csak térképen láttam eddig őket, így tényleg nagyon érdekel a helyszín is. Lettországot szívesen megismertem volna amúgy is, Rigáról azt hallottam, hogy szép, meglátjuk.

Cb.: Az európai forduló is a nagyközönség előtt zajlik majd?

A.L.: Ez egy jó kérdés. Bálinttól úgy tudom, hogy tavaly Cipruson csak a kreatív italok megmérettetése volt nyilvános, a sztenderd italok versenye zárt ajtók mögött zajlott. Gondolom, hogy a show része idén is nyilvános lesz, ami biztos, hogy 13-án utazunk ki és 14-én este meglesz az eredmény.

Cb.: Családod mit szólt az első helyhez?

A.L.: Nagy családi öröm volt, mindenki nagyon büszke, ami különösen jól esik, mindenben abszolút támogatnak.

Cb.: Ki az idegesebb ők, vagy te?

A.L.: Egyébként ők. Teljes mértékben ők – ezt most viccen kívül mondom –, nem reklámfogás, vagy ön PR, tényleg ők az idegesebbek. Az egész család sokkban van, hogy én megyek, meg jövök, meg hova megyek, meg mit fogok csinálni, hogy Úr Isten ők nem fogják látni, izgulni fognak, de egyébként az egész nagyon jólesik és aranyos. Az első pillanat óta örülnek és támogatnak, de tényleg ők izgulnak az események miatt jobban.

Cb.: Barátnőd túléli felkészülés izgalmait?

A.L.: Szerintem igen, de van egy olyan sejtésem, hogy idén már több izgalmat nem kéne beiktatni. De egyébként igen, ez még pont belefért. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása