0

Biztos többen észrevettétek már, hogy kedvenc Costa kávéitokat nem csak Baristák, hanem adott esetben Barista Maestrok készítik el nektek. A Costa blog Unyi Bálint Training Manager segítségével utána eredt, hogy a galléron látható egy, vagy épp két kávébabon túl milyen eltérések vannak a munkakörök, felelősség és képzés között. Egyáltalán hogyan lehet valakiből Barista Maestro?

barista_bab.jpg

Magyarországon, április óta Unyi Bálint barista maestro tölti be a Costa training manageri pozícióját, a fiatal kávés szakember szervezi meg a baristák képzését, felel azért, hogy a kávézókban a megfelelő szaktudással elkészített és felszolgált italok révén megvalósuljon a tökéletes kávéházi élmény, mely a lánc sajátja. Bálint egy kéthetes intenzív képzésről tért vissza nemrég Londonból, ahol a Costa központi képzőhelyén maestro oktatásra is akkreditációt szerzett, így tankönyvekkel és segédanyagokkal megpakolva indította útjára a hazai maestro képzések aktuális kurzusait. A workshopok szünetében a Barista Maestro lét részleteiről kérdeztük.

Cb.: Mennyiben más kaszt a Barista Maestro, mint a Barista?

U.B.: A lényegi különbség a kettő között valószínűleg a birtokolt, eltérő mennyiségű tapasztalatban gyökerezik, hiszen így más lesz a tudás, a munka egészének mentalitása. Barista itt a Costánál lehet valaki akár egy-másfél hónap leforgása alatt is, ez azt jelenti, hogy megszerez egy jó, alapvető tudást, de még hiányzik a szakmai tapasztalata. Ennek megszerzéséhez értelem szerűen idő kell, ezt nem tudjuk ilyen jellegűen csomagban odaadni. A barista maestro titulus megszerzéséhez körülbelül egy évet kell a cégnél eltölteni, ez az idő már lehetővé teszi annak a hozzáállásnak a kialakulását, ami ehhez a munkakörhöz szükséges.

Cb.: Pontosan mivel foglalkozik egy Barista Maestro?

U.B.: A barista maestro az a munkatársunk, aki bolti szinten fogja elvégezni az új kollégák oktatását. Egy felelősség teljes munkakörről van szó, hiszen ők felelősek az új receptúrák elkészítésének csapaton belüli továbbadásáért is, ha a training manager erre kéri őket. Általában a tréner adja át az új italok elkészítésének módját, de ha sok a teendő, előfordulhat, egy meetingen bemutatja a barista maestroknak az elkészítés módját, majd a továbbiak már csak rajtuk múlnak. A lényeg, hogy a későbbiekben a vendégeink tökéletesen elkészített új italokat kapjanak a kávézónkban.

bm_filt_03_1.jpg

Cb.: Mi kell ahhoz, hogy valaki megszerezhesse ezt a titulust?

U.B.: Ahhoz, hogy valaki barista maestro lehessen, jelentkeznie kell cégen belül egy képzési programba, ez egy hatlépcsős képzés, amit egy intenzív egynapos szakmai workshop is kiegészít. A program lényege, hogy támpontot, iránymutatást jelentsen a résztvevőknek saját előrehaladásukról a kávé kultúrában, a Barista létben nem mellékesen hatalmas mennyiségű új elméleti és gyakorlati tudás megszerzését is lehetővé teszi.

Cb.:Hogy néz ki a hat lépcsőfok?

bm_02_filt.jpgU.B.: Az első lépés a bejelentkezés a programba, itt azért kritérium, hogy megfelelő szinten álljanak a kávékészítésben, legyen egy meglévő tudásuk az alapanyagokról, receptúrákról és a cégről is. A második lépés egy egynapos workshop. Itt szó esik a márka jövőképéről, vendégek felé nyújtott ígéretéről, arról, hogy ők ebben, mint barista maestro hogyan vehetnek effektíven részt. Természetesen szó esik a kávéról általánosságban (növény, pörkölés, technológiák), de a Costa Mocha Italia keverékéről is természetesen. A már meglévő tudás rendszerezése után egy espresso kóstolás következik, itt az ízlelésről, illatolásról, a saját keverékben megbúvó aromákról esik szó. De a képzés kitér a csapatvezetési stratégiákra, elvárt viselkedési normákra is ebben a munkakörben. Ami még talán lényeges az a műszakszervezés kérdése, ez is a program részét képzi, hiszen a megfelelő tudás nélkül nincs jól szervezett műszak, ami pedig minden nap elvárás a Costánál, hiszen ez biztosítja a tökéletes kávéházi élményt a vendégeknek. Ezt követi egy munkafüzeten keresztüli tudásellenőrzés, végül a programot egy projektmunka zárja, ahol a jelölt egy választott tudásterületen prezentálja a megszerzett ismeretek fejlesztő hatását.

A képzés során tehát felmérjük, hogy ki hol tart a kávékészítés művészetében, milyen területeken kell erősítenie magát, milyen egyéb területeken érhet el kimagasló eredményeket, vagy épp mik a határai, illetve a technikai készségeket az italok elkészítésében, vagy épp a latte artban is próbáljuk fejleszteni.

Cb.: Mi alapján dől el, hogy végül valaki megfelel-e a Barista Maestrókkal szemben támasztott követelményeknek vagy sem?

U.B.: Alapvetően az összbenyomás a döntő, a leglényegesebb információkat már a workshop alatt megtudja az ember, ahogy a jelöltek az elméleti és gyakorlati tudásukról számot adnak, itt már elég nyilvánvaló, ki az aki meggyőző barista maestro lenne és ki az aki nem. Amennyiben valaki még nem felel meg az elvárásoknak sem kell kétségbe esnie, a lényeg a felmérésen és a folyamatos fejlődésen van, legközelebb a megjelölt területek fejlesztésével már várhatóan minden sikerülni fog. A maestro titulusnak külföldön megvan az a patinája, amiért megéri dolgozni, azon vagyunk, hogy ez itthon is így legyen. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Soc-dobozkák

Costa logo

welove-coffee.png

FB

Costa hun logo

welove-coffee.png

süti beállítások módosítása